Renovation of Rudolf Steiner House

Westminster, London
2018-20

Located on Park Road, this building is the headquarters of the Anthroposophical Society in GB. Constructed in phases between 1924 and 1937, it was designed by Montegue Wheeler. Wheeler was influenced by the philosophy and architectural work of Rudolf Steiner (1861 – 1925), whose major building, the Goetheanum in Dornach, is a Swiss national monument and one of the world’s first examples of the use of sculptural concrete. Due to its complex history Steiner House suffered from lack of a space, specific to refreshments, so in the first phase of our interventions in 2007 we created a café in a redundant courtyard adjacent to the entrance foyer.

In 2019 we were re-engaged to do a major renovation of the foyer, bookshop and theatre. This involved installing a passive ventilation system, lighting and new seating layout for the auditorium, as well as designing bespoke furniture pieces for the foyer. Into the narrow side passage between the theatre and the adjacent school an additional dressing room was built: timber framed with wood fibre insulation throughout and a quartz zinc roof and sidewall cladding. This space acts as a buffer between the stage area and the outside.

Design Team: Nic Pople, Muneeb Ali Khan, George Sinclair, Sophie Woodhatch
Structural Engineers: David Tasker and Molly Tolsen of Corbett & Tasker
M&E Engineers: Tom Davies of Hydrock
Acoustic Consultant: Max Reynolds of Mach Acoustics
Quantity Surveyor: David Flower
Contractor: Barnwood

  • 203 Steiner House Renovation img 3
  • 203 Steiner House Renovation img 4
  • 203 Steiner House Renovation img 1
  • 203 Steiner House Renovation img 2
  • 203 Steiner House Renovation img 5
  • 203 Steiner House Renovation img 6
  • 203 Steiner House Renovation img 7
  • 203 Steiner House Renovation img 8
  • 203 Steiner House Renovation img 9
  • 07 203 mobile ticket desk
  • 06 203 reception desk
  • 03 203 first floor plan
  • 05 203 new dressing room
  • 04 203 theatre long section
  • 02 203 ground floor plan
  • 01 203 feasibility sketch 1