The Milliners

  • The Milliners, Forest Row Sussex
    Status - Completed 2006
    Client - Douch Partners Ltd
    Contractor - Douch Partners Ltd
    Awards - Sussex Heritage Trust 2007 Small Scale Residential-Commended
  • The site lies within a Conservation Area in the centre of the village adjacent to Holy Trinity Church.  
    Steeply banked and with very limited development potential, the key to the organization of the flats is the circulation both outside and within the units.  Early design work concentrated on the section and the way in which the internal stairs work allowing two flats over two maisonettes with a bridge access.  The battered stonewall against the road reduces noise and links visually with the existing wall to the adjacent churchyard.
    The studio house replicates the form of the old timber auction room that it replaces and acts as a gatehouse.
    The units share a common boiler supplemented by solar thermal array, are heavily insulated and utilize local oak cladding, reclaimed clay roof tiles, locally produce brick and sandstone.
    Ideas for these units were informed by the contemporaneous writing of Nic’s book ‘Small Houses’ (published Laurence King 2003).