Boundary Place Sussex

  • Boundary Place Sussex
    Budget - £ 800,000
    Status - Completed 2012
    Client - Private
    Main Contractor - Douch Partners Ltd
    Photography - Andrew Spain, Nicolas Pople Architect
    Awards - Sussex Heritage Trust – Winner - small scale residential
    - Mid-Sussex District Council Design Award – Winner – Sustainability Category; Commended – Restorations and Extensions Category
  • This rural 1970s house with extensive views of the South Downs had partially exposed glulam timber structural frame derived from an industrial prototype developed by Michael Twigg Architect with Ove Arup.  As with many buildings of this period the positive design aspects were undermined by very poor energy performance and subsequent unsympathetic extension and remodeling.

    The existing house is overclad with insulation and chestnut boarding.   The water chutes act as visual reminders of the originally exposed timber columns.  The new high performance windows and sliding door units are set within this structural grid.

    The new build self-contained annexe is timber frame using douglas fir from Windsor Great Park.  The masonry spine wall and polished concrete floor provide thermal mass storing solar heat gained from the south facing glazing.  A slatted timber bris soleil provides shading from high level summer sun.  The cladding is untreated locally sourced chestnut and waterproof self-coloured render with a sedum roof.

    A wood pellet boiler heats the house and annexe, supplemented by extensive solar arrays on the roof of the main house, along with PV panels for electricity.

    The north facing covered entrance court separates the main house from the annexe and allows glimpses of the garden beyond through the new greenhouse on the south side of the spine wall.