Moray Steiner School

  • New Kindergarten for Forres Steiner School Moray, Scotland
    Budget - £ 400,000
    Status - Planning granted 2009
    Client - Moray Steiner School
    Published - mensch+architecture 79|80 (2012)
  • The proposed kindergarten building is sited adjacent to the east end of the 18th century house. It follows the line of the existing garden wall in order to minimize the impact on the extensive gardens and provides a protected outdoor space for the kindergarten pupils to play. The geometry is designed to be sympathetic to the immediate environment creating a softer, organically formed series of internal and external rooms. The north facing stacked slate wall and sedum roof blend in with the landscape and long views from the peninsula situated at the bottom of the hill. The glazed south side maximizes solar gain and offers an open aspect to the private, secure side of the school. The hard and soft landscaping between the old house and the new kindergarten are remodelled to provide a quiet waiting area for parents.