Christian Community Canterbury

  • The Christian Community Canterbury, Kent
    Budget - £ 440,000
    Status - Completed 2011
    Client - The Christian Community Canterbury
    Structural Engineer - Gifford
    Main Contractor - Coombs (Canterbury) Ltd
    Timber Specialist - Cowley Timberworks
    Awards - Structural Awards 2012 – shortlisted
  • Judges’ comment:
    "This small but beautifully executed project transforms a planar cladding component into a challenging three-dimensional structure, and in doing so highlights a close interrelationship between structural and thermal performance."
    Published -The Structural Engineer Magazine 89 20.09.2011

    This small chapel occupies a garden at the end of a terrace of Victorian houses in a Conservation Area. The design evolved through a series of interactive workshops with the congregation and the priest and the shape evolved from the form of the human heart.
    The plan form is generated by the very restricted site and the requirement to orientate the altar in the east.  The community room is a golden mean proportion of the chapel.
    The complex geometry of folded plates of the chapel and community room are achieved using prefabricated structurally insulated panel (SIP) system.  This lightweight construction allows for shallow footings and minimises thermal bridging.